Hva f… står du for?

Hva f… står du for?

Jeg innrømmer å ha stilt dette spørsmålet, uten prikker, et par ganger i sosiale medier. Ikke alle er politiske dyr, men alle må ha et verdigrunnlag som mennesker. En ryggmargsrefleks i møte med enkeltsaker og politiske aktører.

Spesielt viktig er dette når noen forsøker å gjøre løgn til sannhet, demokrati til diktatur, rett til urett. Hvis du mener vesten er skyld i krigen i Ukraina eller at du ville ha stemt på Trump i USA, er det rimelig å spørre hva f.. du egentlig står for.

Så kan man spørre på en høfligere måte hva de står for og vil de som nå flokker seg om Frp og kanskje stemte Sp eller Rødt forrige gang. I store trekk handler det om protest, og å tillegge den sittende regjeringen alt som butter litt mot, uansett hvilken ideologi den står for.

Men hvorfor være en flytende kork på havet, som følger strømmen til enhver tid – uansett hvor den bærer?

Mens SV og Rødt vinner ett skolevalg, er det Høyre og Frp som vinner det neste. Politiske moteretninger kommer og går. Men det hadde jo vært fint om også ungdom på videregående lærer seg litt om politiske verdier og ideologier. Gjør de det?

I så fall bør de kunne stå litt i en storm selv om moten svinger en annen vei. Hvis ikke kan en ende med å støtte politikk man egentlig ikke vil ha. Og at prisen på strøm og bananer blir viktigere enn om man faktisk har et demokrati med frihet for alle.

Jeg slår altså et slag for liberale verdier og et liberalt politisk grunnsyn. Det første er langt på vei tverrpolitisk, det siste en av flere retninger innenfor det liberale demokratiske systemet.

Den liberale humanismen, som bygger på at alle mennesker har samme verdi og samme rett til frihet, er under angrep også innenfra i demokratiene. Det samme er grunnleggende forståelse av demokratiets bærebjelker – som et uavhengig rettsvesen og frie, redaktørstyrte medier. Hat og usakligheter dominerer kommentarfeltene.

Derfor må verdiene tydeliggjøres, og folk må spørres hva f… de står for – hvis de mener at Trump er «kul» eller at Støre er landsforræder.

Er norske unge menn i dag konservative? Eller høyreradikale? Flørter de med autoritære ideer?

Den norske samfunnsmodellen har en iboende balanse mellom stat og individ, marked og styring, frihet og fellesskap, som har vist seg å skape verdens beste samfunn. I tillegg er den basert på tillit og respekt. Helst også raushet.

Men den undergraves hvis det ikke blir en høyere grad av bevissthet om av hva som står på spill, og et krav til dem som vil ha endringer om å være tydelige på hva de vil og hva de står for.

Demokratiet trues ikke per nå i Norge, men den norske samfunnsmodellen kan settes i spill. Det har med at sentrum svekkes til fordel for fløypartier, og balansen forrykkes.

Vi ser nå en helt annen aggressivitet på høyresiden også her. Jeg frykter for mindre raushet, saklighet og kunnskapsbasert politikk. Mer propaganda, mer rå makt. Demokratiet er alles ansvar.

Liberalitet i form av fordomsfrihet, toleranse, respekt – er i utgangspunkt tverrpolitisk, men Trump og den til enhver tid sittende innvandringstalsperson i Frp stryker allerede der.

Forsvaret for det liberale demokratiet som system er også tverrpolitisk i partiforstand, heldigvis. Men et godt, liberalt samfunn med frihet for alle krever også at mange nok står i det liberale sentrum, og stagger særinteresser og fløyer.

Mer om det neste gang. Jeg skal forsøke å ha ett innspill per uke (torsdag/fredag) framover mot valget.  

Bildet er en skjermdump fra den norske Trump-supporter-gruppa på Facebook, med 4,500 medlemmer.